SOSİAD-Soğutma Sanayii İş Adamları Derneği Geleneksel Soğutmacılar Yemeği, ISK-SODEX İstanbul Fuarı kapsamında 4 Ekim Cuma günü Tüyap Palas Otel’de düzenlendi. Sivil toplum kuruluşları, sektörel basın ve soğutma sektörünün temsilcilerinin bir araya geldiği yemeğin açılış konuşmasını yapan SOSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Hayati Can, “Geleneksel Soğutmacılar Yemeğine katılımlarından dolayı İSİB Başkanı Mehmet Şanal, ISKAV Başkanı Taner Yönet, İSKİD Başkanı Ozan Atasoy, MMO İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Akçakaya, DOSİDER Genel Koordinatörü Meftun Tüfekçioğlu, TÜYAK Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı Yangından Korunma Derneği adına Şengül Çiftçi, Hannover Messe Sodeks Fuarcılık A.Ş. Sodeks Fuarları Direktörü Toros Utku, AREA Başkanı Marco Buoni ve yemeğin düzenlenmesine katkıda bulunan tüm sponsor firmalara teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.
Can’ın ardından SOSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Karakuş konuşmasında, “Derneğimizin geleneksel hale getirdiği ISK-SODEX Fuar yemeğimize hoş geldiniz. Aramızda Sayın AREA Başkanı Marco Buoni yer alıyor. Kendisine katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum. Bilindiği üzere Türkiye’nin en büyük ve dünyanın da sayılı fuarlarından olan ISK-SODEX, sektörümüzün en büyük fuarı. İklimlendirme sektörü, dernekler ve sivil toplum kuruluşlarıyla geniş ve örgütlü bir sektör. Birlik ve beraberliğin göstergesi olan ISK-SODEX Fuarı da sektörümüzün tüm bileşenlerini bir araya getiriyor. Bu birlik ve beraberliğin daim olmasını dilerim. Fuarda bu sene yaklaşık 45 bin metrekare alan satıldı. Geçen seneye oranla bu rakamı artırmış bulunuyoruz. Geçen sene fuarımız ilk kez TÜYAP’ta düzenlendi, bazı dezavantajlar olacağını düşünmüştük ama sandığımız gibi olmadı, çok iyi geçti. Bu seneki fuar ise geçen seneye göre yabancı ziyaretçilerle ve yaklaşık 150 alım heyetiyle çok daha verimli geçti, B2B görüşmelerle sektör firmalarımıza katkılar sunuldu. SOSİAD olarak ISK-SODEX Fuarı’na çok önem veriyoruz, geleneksel hale getirdiğimiz Soğutmacılar Yemeği de, fuara verdiğimiz önemin bir göstergesi. Bu yemek, birlik ve beraberliğimizin daim olması için atılmış bir adım, devamı da gelecek” dedi. SOSİAD’ın projelerinden de bahseden Karakuş, “Fuarın ikinci günü Avrupa ve Türkiye’deki gelişmelerle ilgili F-Gaz Seminerimizi gerçekleştirdik. Sayın Marco Buoni de seminerde ‘F-Gaz Yönetmeliği Uygulamalarında Zorluklar ve Fırsatlar’ başlıklı bir sunum yaptı. Bir diğer projemiz olan Real Alternatives 4LIFE projesinde alternatif soğutucu akışkanların yaygınlaşması doğrultusunda 2019 yılının Mart ayında Friterm Akademi’de eğitimcilerin eğitimi programını gerçekleştirdik. Daha öncesinde sektörden uzman mühendislerimizi yurtdışına gönderdik ve bu eğitimi vermeleri için gerekli sertifikalarını aldılar. Bir başka projemiz Demonstrasyon projesi; düşük küresel ısınma potansiyeli olan alternatif soğutucu akışkanların, yüksek küresel ısınma potansiyeli olan alternatif soğutucu akışkanlara göre kıyasını gösteren bir farkındalık projesi. Bununla ilgili pilot uygulamalar için üç bölge belirledik ve çıktılarını daha sonra yapacağımız seminerlerde anlatacağız. SOSİAD olarak ayrıca, meslek liselerine gerektiği önemin verilmediği, oysa teknik eğitim veren bu okulların ülke sanayisi, ekonomisi ve gelişmişlik düzeyi üzerinde oldukça kritik bir önem taşıdığı düşüncesi ile ‘Meslek Lisesi, Memleket Meselesi’ adlı bir sosyal sorumluluk projesi başlattık. Bu projeyle, tesisat teknolojisi bölümünün farkındalığının oluşturulmasını, tercih edilebilir ve sürdürülebilir olmasını amaçladık. Ayrıca vakfımız ve diğer STK’larla birlikte İSMEK ile bir protokol imzalayarak İSMEK İklimlendirme Okulu’nu açtık ve eğitim faaliyetlerimizi devam ettirdik. Basın Komisyonumuzun da bazı çalışmaları mevcut; derneğimiz bir e-bülten çıkarıyor, bu çalışmaları Basın Komisyonumuz takip ediyor. Aynı zamanda futbol ve tavla turnuvamızla üyelerimizle bağımızı pekiştiriyoruz” dedi ve yemeğin düzenlenmesi için katkı sunan sektör firmalarına teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı. Davetliler yemekte, canlı müzik eşliğinde keyifli vakit geçirdi.