Kapat
Turgay Karakuş, A Para TV’de İhracatın Yıldızları Programının Konuğu Oldu

Hande Özdemir’in sunduğu programda Dünya Soğutma Günü, soğuk zincir, sürdürülebilir soğutma, soğutma sistemlerinin gıda ihracatına katkısı ve soğuk zincirde dijitalleşme konuşuldu. Karakuş, geçen yıl ilk kez kutlanan 26 Haziran Dünya Soğutma Günü’nün gıda güvenliğinden tıbba kadar, üretimin tüm alanlarında sürdürülebilir soğutmanın önemine dikkat çekmek için farkındalık yarattığını belirtti. Bu yıl Dünya Soğutma Günü için “Yaşam için Soğuk Zincir” temasının belirlendiğini söyleyen Karakuş, SOSİAD’ın geçen yıl olduğu gibi bu yıl da zengin içerikli bir etkinlikle günün önemine dikkat çekeceğini söyledi. 
Karakuş, geçen sene 26 Haziran’ın Dünya Soğutma Günü olarak kabul edildiğini belirterek “2016 yılının Mayıs ayında Avrupa İklimlendirme ve Soğutma Birliği AREA’ya tam üye olduk, böylece global gelişmeleri takip etmeye başladık ve söz sahibi olduk. 26 Haziran’ın Dünya Soğutma Günü olarak kabul edilmesiyle biz de Avrupa ile beraber İstanbul’da 26 Haziran Dünya Soğutma Günü’nü kutladık. Bu günün önemi konusunda farkındalık yaratılması amacıyla Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Örgütü-UNIDO’nun Demonstrasyon Projesinin lansmanını yaptık, soğutmanın gıda ve insanlar üzerindeki etkilerinden bahsettik” dedi.
İçinde bulunduğumuz pandemi sebebiyle Dünya Soğutma Günü’nü dijital ortamda bir webinar düzenleyerek kutlayacaklarını ifade eden Karakuş şunları söyledi: “Bu yıl Dünya Soğutma Günü’nün teması ‘Yaşam için Soğuk Zincir’ olarak belirlendi. Webinarda hem Dünya Soğutma Günü’nü kutlayacak hem de gıda güvenliği ve soğuk zincirin öneminden bahsedeceğiz. Gıda güvenliği ve soğuk zincir konusunda gıdaların soğuk muhafazası ve kaybı ön plana çıkıyor. Biz bu yıl bu konulardan bahsedeceğiz. Dünyada her yıl gıda üretiminin üçte biri ziyan oluyor, bu kayıpların yüzde 40’ından fazlası tedarik zinciri ve hasat sonrası meydana geliyor. Gıda ürünlerinin yüzde 60’ının soğutmaya ihtiyacı var. Sektörümüzün lider derneklerinden değerli konuşmacılarımızla bugün düzenleyeceğimiz webinarda bu konularda farkındalık yaratmak için bir araya geleceğiz.” 

Türkiye, gıda ihracatında ve iklimlendirme alanında lider ülkelerden biri

Karakuş soğutmanın gıda üzerindeki etkisi hakkında, “Ülkemiz özellikle gıda ihracatında ve iklimlendirme alanında lider ülkelerden biri. Türkiye, gıda üretimi ve çeşitliliği açısından zengin bir ülke. Hem ülkemiz özelinde hem de dünyada gıda kayıpları ne yazık ki önlenemiyor. Türkiye’de hasat ve tedarik zincirinde bunu yaşıyoruz, dünyada ise perakende zinciri ve tüketici tarafında yaşanıyor. Biz bu açıdan ‘sürdürülebilir soğutma’nın önemine de dikkat çekmek istiyoruz. Geçen sene lansmanını yaptığımız Demonstrasyon Projesiyle sürdürülebilir soğutmanın önemini aktardık, amacımız doğaya zararsız, küresel ısınma potansiyeli düşük gazların farkındalığını yaratmaktı. UNIDO ile beraber bir protokol yaptık ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızla bu anlamlı projeyi tamamladık” dedi.

Gıda kayıpları konusuna vurgu yapan Karakuş şu bilgileri verdi: “Gıdada hasat kısmında endüstriyel soğutmada dikkat çektiğimiz bir konu da ‘hızlı soğutma’. Gıdaların hızlı soğutulması hem kayıpların azaltılmasına hem de gıdaların raf ömrüne yani tazeliğini korumaya yönelik bir hamledir. Hasat anında hızlı soğutma yapmak ve gıdaları frigofirik araçlarla taşımak, gıda kayıplarımızı ciddi ölçüde azaltacaktır.”
Karakuş, koronavirüs pandemisinin soğutmanın yaşamımızda ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu gösterdiğini belirterek, “Pandemi sürecinde soğutma sektörünün önemi bir kez daha ortaya çıktı. Soğutma, gıda güvenliğinin yanı sıra ilaç, tıbbi malzeme ve bunların güvenliğini sağlayan soğuk zincir uygulamalarıyla da gündemde oldu” diye konuştu. 
SOSİAD’ın Tarım Bakanlığı ile yürüttüğü çalışmadan da bahseden Turgay Karakuş, “Bu çalışma, ülkemizde gıdaların tarım ve hasattan sonra kayıplarının azaltılması ile ilgili. Bakanlığımıza bu konuda sunumlarımızı yaptık, çalışmanın çıktılarını verdik. Bu konuda ilgili oldukları için Bakanlığımıza da teşekkürlerimi iletiyorum” dedi ve “İhracatımızın artması için gıda kayıplarının önüne geçilmesi gerekiyor” diye ekledi. 
Gıda güvenliği, muhafazası ve soğuk zincirde dijitalleşme konusuna da değinen Karakuş, dijitalleşme sayesinde uzaktan izleme sistemleriyle gıda takibi, gıda sıcaklıklarının kontrol edilmesi ve arızaların giderilmesinin gıda kayıplarının önüne geçtiğini ve ihracatın artmasına yol açtığını vurguladı. 
Karakuş, SOSİAD’ın ilerleyen süreçte yapacağı çalışmalardan ve eğitim projelerinden de bahsederek sözlerini noktaladı.

Yayınlanma Tarih: 24 Kasım 2022
Whatsapp
Teklif ve Bilgi Hattı